Hoe kun je een houten treinbaan en rails schoonmaken?

8 maart 2022

Houten speelgoed kan, net als al het andere kinderspeelgoed, vies worden. Zeker wanneer je kind vaak met zijn of haar treinbaan speelt. Het schoonmaken van een houten treinbaan is gelukkig vrij eenvoudig.

Hou bij het schoonmaken van de trein, rails en accessoires de volgende stappen aan:

  1. Gebruik een zachte borstel om het ergste vuil te verwijderen
  2. Gebruik een vochtige poetsdoek, eventueel met wat natuurlijk schoonmaakmiddel, om het speelgoed te reinigen
  3. Droog het speelgoed na het schoonmaken goed af
  4. Laat het speelgoed volledig opdrogen voordat het kind er weer mee speelt. Pas op met het speelgoed in de zon te drogen leggen want hierdoor kan het speelgoed verkleuren.

Let op: gebruik zo min mogelijk water en vermijd de vaatwasser

Veel onderdelen van houten treinbanen zijn gemaakt van ongelakt en onbehandeld hout. Hout is van nature zeer absorberend. Het is daarom belangrijk om het speelgoed met zo min mogelijk water schoon te maken. Als het hout ondergedompeld wordt in water of blootgesteld wordt aan hoge temperaturen kan het hout vervormen of zelfs barsten. Maak houten speelgoed nooit schoon in de vaatwasser.

Let op: zit er een batterij in het speelgoed?

Sommige houten treinen die zelf kunnen rijden en sommige accessoires die geluid maken, bevatten batterijen. Dit speelgoed kan niet tegen water. Gebruik bij het schoonmaken hooguit een licht vochtige poetsdoek. Haal voor het schoonmaken altijd de batterijen uit het speelgoed en plaats de batterijen pas weer terug wanneer het speelgoed volledig opgedroogd is.

Is de houten rails erg vies geworden?

Omdat kinderen overal spelen met de treinbaan, ook buiten, wordt soms de houten rails extra vies. Als het niet lukt om met bovenstaande stappen de houten rails goed schoon te maken, dan is het ook mogelijk om het onbehandelde hout van de rails licht op te schuren. Gebruik hiervoor een schuurpapier met fijne korrel en schuur de vlekken op totdat deze verdwenen zijn. Veeg na het schuren de rails schoon met een droge poetsdoek.

Zoek je extra rails voor bij je treinbaan om deze nog leuker en groter te maken?

Bekijk ons aanbod van houten treinrails uitbreidingssets

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

Voordelig en snel geleverd bij Treinbaan.nl

Productadvies nodig? Neem gerust contact met ons op

Mail ons

support@treinbaan.nl

Bel ons

0180-617795