Märklin My World Rails Uitleg

25 september 2018

In deze blog leggen wij kort uit hoe de Märklin My World Rails werkt. Zo kan jouw kind direct aan de slag met het leggen van zijn/haar eerste Märklin My World Treinbaan.

Märklin My World Rails: de basisprincipes

Als kinderen aan de slag gaan met een Märklin My World startset, is het leggen van een mooie treinbaan het eerste wat moet gebeuren. Dit doe je natuurlijk met de bijgeleverde Märklin My World Rails. Als jouw kind doorheeft hoe het moet, legt hij of zij binnen no-time een gave baan door de huiskamer. In het begin kan het even lastig zijn voor kleine kinderen om door te krijgen hoe de rails van My World werkt. Hoe zorg je ervoor dat de baan uitkomt? Of hoe wat betekenen de kleurtjes achterop de rails? Kortom, in dit artikel leggen wij uit; “Hoe werkt de Märklin My World rails?”

Het bouwen van een mooie treinbaan doe je door de rails aan elkaar te klikken. Leg de rails die aan elkaar moet komen plat op de vloer op tafel en schuif de uiteinden in elkaar. “Klik” … Ze zitten nu vast. Om de delen weer los te halen schuif je ze van elkaar of trek je één van de delen een beetje opzij.

Stevige rails, zonder stroom.

De Märklin My World rails is van stevig kunststof, zonder metalen onderdelen én zonder stroom. Omdat de locomotief op batterijen of accu loopt, hoeft er – in tegenstelling tot bij de volwassen Märklin lijn – geen stroom door de rails meer te lopen. Dat is wel zo veilig!

Jouw kind kan dus per ongeluk op de rails gaan staan, zonder grote gevolgen. Zijn we klaar met spelen? Hup de rails kunnen tegen een stootje, dus doe ze in een grote doos en weg is de treinbaan.

Dit betekenen de kleuren op de rails

Het lastigste voor kleine kinderen, is het goed uitkomen met de baan. Dit is heel gemakkelijk, zelfs voor kleine kinderen, als ze het trucje kennen. Hoe werkt dit?

Op iedere Marklin My World Rail zit een kleurenstickertje. De kleur van dit stickertje geeft aan welke lengte/type de rails heeft;

De blauwe bochten. Dit zijn de “normale” bochten. 12 bochten maken een perfecte rondje.
De gele rechte rails. Dit zijn de “normale”, lange en rechte delen, die samen met de blauwe bochten áltijd uitkomen.
De wissels (wit en groen). Dit zijn de wissels, waarmee de trein op een ander spoor kan worden gereden. Hier wordt het een beetje ingewikkeld, omdat een wissel net íets langer is dan een geel recht deel.
De roze rechte rails. Deze rechte rails zijn even lang als een wissel. Als je bijvoorbeeld 1 wissel gebruikt in een rondje, moet er aan de andere kant een roze recht stuk gebruikt worden om goed uit te komen.
De donkerpaarse bochten. Dit zijn de bochten waarmee je na een wissel weer parallel kan komen met de baan. Daarna kan je weer verder bouwen met de gele en blauwe stukken.
De paarse kruising. Dit zijn eigenlijk twee blauwe bochten aan elkaar “geplakt”.
Hét trucje om altijd uit te komen

Om goed uit te komen en de trein een mooie ronde te laten rijden, gebruik je het volgende trucje:

Leg de baan eerst met alleen gele rechte delen en blauwe bochten. De baan komt dan áltijd uit. Als je er daarna aan één kant van de baan een wissel tussen klikt, doe je er aan de andere kant een roze rechte rail tussen, die zijn even lang als de wissel. Nu komt je altijd goed uit!

Technische info: Märklin My World C-Rails met spoorbreedte H0

Als het goed is, weet je nu hoe de Märklin My World Rails werkt en kun je aan de slag. Voor de geïnteresseerde ouders of opa’s en oma’s geven wij nog een korte uitleg over de technische kant van de My World rails.

Het type van Märklin My World Rails wordt ook wel “C-rails” of “C-track” genoemd. De “C” staat voor het Engelse “Click”, wat aanduidt dat de rails in elkaar geklikt kan worden. Ook de volwassen lijn van Märklin gebruikt vaak C-rails, wat betekent dat de baan ook aan de volwassen raildelen kan worden geklikt. Tenminste …. Als deze dezelfde spoorbreedte hebben.

Märklin My World maakt gebruik van spoorbreedte H0. Alle My World treinen kunnen dus ook rijden op de H0-rails van de volwassen Märklin lijn. Érg leuk, voor als u uw kind of kleinkind op uw eigen baan wilt laten rijden, zonder uw dure Märklin trein te riskeren. Uw kind kan simpelweg met zijn/haar eigen trein op uw baan rijden!

Märklin My World Rails baanplannen

Wil je liever een voorbeeld volgen? In de catalogus staan baanplannen die je gemakkelijk namaakt! Of bekijk de plannen online en print jouw Märklin My World Baanplan uit.

De Märklin My World Rails uitbreiden

Wil je een nóg grotere baan in de huiskamer leggen? Of misschien wil je zelfs de baan de lucht in bouwen? Dát kan! Alle railonderdelen zijn los verkrijgbaar in onze webshop én we hebben ook een aantal gave uitbreidingssets. Breid dus nu je treinbaan uit met onze Märklin My World Rails uitbreidingen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen?

Voordelig en snel geleverd bij Treinbaan.nl

Productadvies nodig? Neem gerust contact met ons op

Mail ons

support@treinbaan.nl

Bel ons

0180-617795